Written by admin on decembrie 19, 2016 in Instalare

Urmatoarele instructiuni ilustreaza cat de usor poti lucra cu Endex. Fitingurile folosesc principiul capilaritatii – adica de absorbtie a lichidelor in spatii mici – permitand fludorului topit sa umple perfect spatial dintre fiting si teava pentru a forma o legatura cat mai etansa.

CONSIDERATII PRELIMINARE

Faceti un necesar al fitingurilor si dimensiunii tevilor de cupru si asigurati-va ca materialele sunt in bune conditii, ca nu prezinta deteriorari sau sunt murdare.

 

PREGATIRE

1. Taiati teava folosind un cutter rotativ acolo unde acest lucru este posibil. In cazul in care folositi un bomfaier pentru taierea tevilor de cupru, montati o panza cu zimti fini.

 

 

 

 2. Eliminati bavurile ramase dupa taiere de la capatul tevii atat din interiorul cat si din exteriorul tevii folosind un dispozitiv fin de debavuare.

 

 

 

 

3. Curatati interiorul si exteriorul fitingului de conexiune. Folositi un smirghel fin sau un burete special pentru curatirea tevilor si a fitingurilor de cupru.

 

 

 

 

 

 

LIPIREA CU ALIAJE MOI

 

1. Aplicati cu o pensula potrivita un strat de pasta decapanta – nu aplicati in mod excesiv – in interiorul si pe exteriorul fitingului si tevii de cupru.

 

 

 

 

 

 

 

2. Introduceti teava de cupru in fiting pana in limitatorul de distanta, apoi indepartati excesul de pasta decapanta. Incalziti ansamblul in mod uniform, pe toate fetele apoi aplicati fludor special pentru instalatii in spatiul dintre fiting si teava. In momentul in care fludorul va atinge temperatura de topire, va deveni fluid si va umple spatiul dintre teava si fiting. Se aplica apoi flacara lampii pe sudura – foarte rapid, fara a insista intr-un punct – si se indeparteaza cu un burete special excesul de fludor.

 

 

 

 

3. Lasati ansamblul sa se raceasca fara a-l misca iar dupa racire, curatati intregul ansamblu de reziduuri. Aceasta curatire va preveni aspectul neplacut datorat petelor si coroziunea.

 

 

 

 

 

Dupa asamblarea sistemului in intregime este necesara testarea acestuia.
Atunci cand lucrati cu gama de fitinguri de cupru Endex, puteti alege tipurile dorite de sudura, cu aliaje tari sau moi. Temperatura de lucru si presiunea variaza in functie de tipul de aliaj aplicat.
In cazul sudurii cu aliaje moi a tevilor de cupru cu BS EN 1057, temperatura de lucru si presiunea sunt conforme cu tabelul de mai jos.

Dimensiune -40°C 30°C 65°C 110°C
6 – 28mm 25bar 25bar 25bar 16bar
35-54mm 25bar 25bar 16bar 10bar
67mm 16bar 16bar 16bar 10bar

Pentru mai multe informatii legate de instalarea si proiectarea sistemelor de cupru accesati pagina „dilatarea termica

 

 

1 Comment
Leave Comment

*